wtorek, 26 lutego 2013

Krem z papryki

Uwielbiam zupy! Zawsze uwielbiałam i zawsze będę- są dla mnie ważniejsze nawet od drugiego dania. Pożywne, zdrowe, kolorowe :) Podaję Wam dzisiaj przepis na mój ulubiony krem- szczególnie zimą: krem z papryki:

SKŁADNIKI:

1 litr wody
2 kostki rosołowe
2 ząbki czosnku
łyżeczka ostrej pasty paprykowej (zamiennie 1/4 papryczki chili)
szczypiorek
2 cebule dymki lub pół normalnej cebuli
1 puszka pomidorów
2 czerwone papryki
1/2 żółtej papryki

PRZYGOTOWANIE:

Nastawić wodę w garnku, gdy zacznie wrzeć wrzucić kostki rosołowe. Posiekać czosnek, szczypiorek i cebulę- wrzucić na rozgrzaną patelnię. Gdy cebula się zeszkli dodać pastę paprykową, chwilę mieszać. Następnie dodajemy całą puszkę pomidorów i dusimy na patelni ok 10min. W tym czasie myjemy i kroimy paprykę na mniejsze kawałki i wrzucamy na grilla (ja skorzystałam z elektrycznego), ale można też opalać je nad piecem gazowym :) Papryka powinna posiedzieć w tym grillu ok 10-12 min aż do lekkiego zmięknięcia skórki.

Całość z patelni wlewamy do garnka z wywarem i dodajemy zgrillowane papryki, gotujemy na małym ogniu ok 15 min aż do całkowitego zmięknięcia papryki. Następnie całość blenderujemy.

Podawać z łyżką gęstej śmietany, szczypiorkiem i grzankami :)







Efekt końcowy- polecam! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz