Uwielbiam zupy! Zawsze uwielbiałam i
zawsze będę- są dla mnie ważniejsze nawet od drugiego dania. Pożywne,
zdrowe, kolorowe :) Podaję Wam dzisiaj przepis na mój ulubiony krem-
szczególnie zimą: krem z papryki:
SKŁADNIKI:
1 litr wody
2 kostki rosołowe
2 ząbki czosnku
łyżeczka ostrej pasty paprykowej (zamiennie 1/4 papryczki chili)
szczypiorek
2 cebule dymki lub pół normalnej cebuli
1 puszka pomidorów
2 czerwone papryki
1/2 żółtej papryki
PRZYGOTOWANIE:
Nastawić wodę w garnku, gdy zacznie wrzeć wrzucić kostki rosołowe. Posiekać czosnek, szczypiorek i cebulę- wrzucić na rozgrzaną patelnię. Gdy cebula się zeszkli dodać pastę paprykową, chwilę mieszać. Następnie dodajemy całą puszkę pomidorów i dusimy na patelni ok 10min. W tym czasie myjemy i kroimy paprykę na mniejsze kawałki i wrzucamy na grilla (ja skorzystałam z elektrycznego), ale można też opalać je nad piecem gazowym :) Papryka powinna posiedzieć w tym grillu ok 10-12 min aż do lekkiego zmięknięcia skórki.
Całość z patelni wlewamy do garnka z wywarem i dodajemy zgrillowane papryki, gotujemy na małym ogniu ok 15 min aż do całkowitego zmięknięcia papryki. Następnie całość blenderujemy.
Podawać z łyżką gęstej śmietany, szczypiorkiem i grzankami :)
Efekt końcowy- polecam! :) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz